Varázslatos gasztrobirodalom

A kiskakas gyémánt félkrajcárja 3, avagy a török basa bosszúja

Drága Gasztrobarátom!

Örülök, hogy rátaláltál oldalamra!

Nagy tisztelettel és sok szeretettel köszöntelek a varázslatos gasztrobirodalomban, ahol mint a mesékben minden megtörténhet. Még az is, hogy mire a végére érünk az írásnak néhány okos gondolattal, ötlettel, recepttel leszünk gazdagabbak. Ha így történik, máris elértük a közös célunk, együtt ettünk, ittunk, varázsoltunk valami maradandót a főzés csodálatos birodalmában.

Kezdésnek lássunk egy mesét és majd folytatjuk sok-sok egyébbel! :)

A kiskakas gyémánt félkrajcárja 3,

avagy a török basa bosszúja

Ama bizonyos eset után boldogan élt a gazdaasszony a kiskakasával a visszaszerzett fél krajcárból és a basától ellopott kincsből. Asszony (tyúk) is állt a házhoz, jöttek a porontyok, akik felnőttek. A sok kölök közül kiemelkedett 10 fiú, akik ugyanolyan nagypofájúak voltak, mint az apjuk.Kakaspaprikás pirított tarhonyával

Egy napon megjelent az álruhás basa, és egy zsákba tömte a kiskakasokat. Majd kíméletlenül lemészárolta őket. Egy éles görbe karddal apróra vágta őket, majd megpucolt 4 kilogramm hagymát, három fej fokhagymát, apróra vágva mangalica disznó zsírján a vöröshagymákat megdinsztelte. (Itt kell megjegyeznem, hogy a mi basánk csak a hatalom miatt gyakorolta a muzulmán vallást, és sutyiban azért lelkes disznózabáló is volt) Mikor a hagyma puhára dinsztelődött egy kis őrölt és darált pirospaprikával megadta az alapszínét a leendő ételnek és beledobálta a feldarabolt kakastetemeket. Mikor a húsok a sűrű kavarás, rázás, forgatás következtében átvették a paprikás zsír aromáját és színét, frissen őrölt borssal, apróra vágott fokhagymával, őrölt köménnyel, és sóval adta meg az alapsavát és ízét. Sűrű kavarás és pirítás közben felengedte egy kis vízzel és vörösborral (mert amint említettem, az álszent a jó magyar borokat is megkedvelte a hódítás következtében), majd zöld és fehér paprikát, paradicsomot és petrezselyem-zöldet vágott hozzá, és kb. 2,5 órahosszat rotyogtatta az ételt. Közben elszopogatta a bor maradékát, és néha az ételbe is loccsantott belőle. Kakasbelsőségekkel dúsította, pirospaprikával véglegesítette az ételt.

Köretként egy vaslapon a füstölt szalonnát (mondom, hogy nem volt igazhitű muzulmán) kisütötte apróra vágott vöröshagymával, azon a magyaroktól elcsent nagy szemű tarhonyát óvatosan megpirította, miközben paprikát darabolt közé. Folyamatos vízpótlással és kavarással, forgatással puhára párolta a tarhonya szemeket.  Pár szem paradicsommal, sóval, borssal, és petrezselyem-zölddel véglegesítette az ízeket és az állagot.  A bosszútorra meghívott 60 ember pedig, elszopogatva még a csontokat is, mind megette. A nagy melegre való tekintettel a száraz vörösbor, hideg sör és még hidegebb pálinkával lett előkészítve a gyomor és letunkolva az étel.

A mese vége az lett, hogy a kiskakasunk (az apa) megjelent a halotti toron és bánatában mind felszívta a begyébe a maradék piát, majd megpihent a basa ölében. Kibékültek és azóta is boldogan élnek, ha meg nem haltak.

(Kakaspaprikás pirított tarhonyával)

Egy érdekes és tanulságos mese, folytatás következik! :)

 Szerző: Csáki Zsolt "Capo" :)