Prága az ízek és a sörök mesés birodalma
avagy hogyan találkozott a Prágai Putyunka a Krumplis knédlivel :)
Drága Gasztrobarátaim!
Akinek volt már szerencséje, ideje és pénze, hogy a cseh fővárosba buszozzon, vonatozzon, autózzon, annak egy nem mindennapi varázslatos élménnyel gazdagodott emlékeinek tárháza.
A Károly-híd herét simogató szerencseszobrai, az ódon épületek horrorba hajló sikátorai, a nyüzsgő világváros internacionális lüktetése, a sokszínű és nyelvű emberáradat bábeli zűrzavara, a Kisvakond és a Svejk kultusz múltidéző nosztalgiája és a felejthetetlen cseh remekek, serek (vagy sörök :) ), eledelek ízharmóniája olyan kaleidoszkóp szerű élményt nyújt, mely egy életre elkíséri az embert és akár egy eredeti, de mégis új étel megalkotására is inspirálhatja.
Így volt ez velem is és a végeredmény ez lett:
Prágai Putyunka Krumplis Knédlivel
Első lépés az ízlelőbimbók és a kreatív alkotókedv prágai szintre való felhozatala. Erre a legalkalmasabb a gyönyörű cseh város, Karlovy Vary 13. forrásának megkóstolása. Ez a csodaital a Becherovka.
Ezt követően elindul az alkotó munka.
A vékonyan kizsírozott bogrács aljába kicsontozott csülök csontját rakd, majd rá a hatba vágott sertés körmöket, erre a nagyra vágott csontos füstölt húst (nyúlja), rá hosszára felkarikázott vöröshagymát,az egészben hagyott kisebb fej gombákat, a durvára tört színes borsot, őrölt köményt, fokhagymát, sót. Erre a rétegre jön a takarosan összekockázott csülök, a csíkokra vágott nyers káposzta, a savanyú káposzta az összekockázott tarja, majd az apróra vágott hagyma és zúzott fokhagyma, darál nyers sózott paprika, majd a nagyra vágott combhús darabok. Kevés víz, és mehet a tűzre.
Bonts fel egy hideg cseh sört és várj türelemmel! A sört természetesen apró kortyokban kóstolgathatod. :)
Vigyázva, oldallángon (a tűz ne alul középen égjen, hanem a bogrács oldalvonalában, körben) felforraljuk a putyunkát. Kis - közepes lángon rotyogtasd 1-2 órát, közben igen sűrűn rázogasd, forgasd! (A bográcsot természetesen!) :)
Jöhet a második sör! :)
Szeleteld fel a nyers kígyóuborkát, a maradék gombát a petrezselymet. Tedd a tetejére, nyomkod a húsok közé, önts bele egy sört (na jó, lehet lehet száraz fehérbor is) de csak mindig csak a szélén öntsd és főzd puhulásig (kb.1-2 óra még).
Közben:
A krumplit főzd meg sós vízben, szűrd le, a főzővizet tedd vissza forrni, a krumplit törd össze, tedd bele a vajat, a darát (grízt), a lisztet, a vágott petrezselymet, a pirított szalonnakockákat, a szalonna zsírjában megpirított apró kenyérkockákat (zsírral együtt), a tojást, és keverd jól össze. (Vigyázz ne legyen túl kemény, csak olyan ragadós galuskatészta sűrűségű!!) A forrásban lévő főzővízbe nagyobb kanállal szaggasd bele (több körben), és mikor feljöttek a víz tetejére, még pár percig főzd, majd szedd ki. A forró knédlire már szedheted a putyunkát!
Ne feledd! Autentikusan előtte Becherovkát, közben és utána csak cseh sört szabad fogyasztani! :)
Jó étvágyat! (Kipróbált és nagy sikert aratott recept!!!)
Hozzávalók kb 12 főre:
1 kg csülök + csontja
1 kg köröm
1 kg füstölt hús
1 kg tarja
1 kg comb
1 kg hagyma
1 fej fokhagyma
1 kg gomba
1/2 kg nyers káposzta
1/2 kg savanyú káposzta
1 kg uborka
2 csokor petrezselyem
a többi ízlés szerint :)
1 kg krumpli
1/2 kg dara
1/4 kg liszt
3 tojás
1 csokor petrezselyem
1 vaj
20 dkg szalonna
20 dkg kenyér
Szerző: Csáki Zsolt "Capo" :)