Mit csinált Fel(e)séged, 3-tól 5-ig?

…avagy Csülök és Köröm pikáns kalandja a Péknével.

Drága Gasztrobarátaim!

Az elmúlt hetekben sok-sok kulináris élménnyel gazdagodott emlékeim kincsestára, melyet igyekszem veletek megosztani. Történelmi albumunk is bővült egy újabb legendával...

Mit csinált Fel(e)séged, 3-tól 5-ig?

…avagy Csülök és Köröm pikáns kalandja a Péknével.

 Történt anno, hogy két henteslegény,  - hívjuk az egyiket Csülöknek, míg a másikat Körömnek -, szemet vetett a szomszéd Pékmester gyönyörűségesen szépséges feleségére, a Péknére. Mint finomságokhoz igen értő szakemberek tudták, hogy minden út, bármi is várja őket a végén, a Nő szívén keresztül vezet és csak akkor tudják elcsábítani a Pékmester gyönyörűséges aráját, ha valami olyan remeket alkotnak, ami nem csak az ízlelőbimbókat és a gyomrot varázsolja el, hanem bizony a Nő szívét is.

A vágyat követte a gondolat, majd jött az ötlet és a tett.

Mivel bódult gondolataik folyton folyvást a Pékné formás lábain jártak, így nem is csoda, hogy az ötlet főszereplője, mely megfogalmazódott vágytól izzó fejükben, természetesen a sertés két csodálatos, szaftos és ragadós testrésze, a láb alsó és felső része, a csülök és a köröm lett egy finom egytálétel formájában. Ahhoz, hogy e csodás gondolat testet öltsön, és elérje a megfelelő formáját és állagát, szükséges volt egy bűvös erejű helyre, hol e remek testrészek méltó képen átalakulva, puhává és omlóssá válva, elvarázsolhatják a Pékné szívét. Erre a legalkalmasabb hely pedig a Pékné (és természetesen a Pékmester) forró katlanja ígérkezett.

 Csülök és Köröm a következő ételt álmodta meg:

 Megfőzték puhára a csülköt és a körmöt fűszeres vízben. (Borókabogyó, babérlevél, szemes bors, 1-2 szegfűszeg, fokhagyma, vöröshagyma, só.) Amíg főtt a hús, pár pint hideg söröcskével hűtötték le forró vérüket. Pityókás fejjel pár szem pityókát (krumplit) tisztára sikáltak és feldaraboltak.  A puhára főtt húsokat kicsontozták és mikor egy kicsit meghűlt és megdermedt felszeletelték.  Egy vas tepsit kizsíroztak, beletették a krumplit, a negyedekre vágott hagymát és sok gerezd fokhagymát. Rádobtak pár szál rozmaringot majd beborították a csülökkel és a körömmel. A fűszerektől leszűrt húslével felöntötték annyira, hogy a krumplit ellepje. A megmaradt sört elkeverték egy kis mézzel és megkenegették a húsokat és a bőrt, majd előmelegített kemencében (sütőben), közepes lángon addig rotyogtatták, míg a krumpli felvette a levet, és a csülök bőre ropogósra-pirosra nem sült.

Mivel az álmok néha megvalósulnak, hőseink is készítettek egy kisebb adagot próbaképpen. Az eredmény fenomenális lett annyira, hogy mire megették és a frissen csapra vert sört megitták, már azt is elfelejtették, hogy kinek is készült az étel.

Másnap másnapos fejekkel és még nagyobb elszántsággal fogtak neki tervük megvalósításához.

Hőseink tudták, hogy a Pékmesterünk, miután délben bezárta a pékséget, minden délutánját elmélkedéssel, magányos pihenéssel töltötte a kertvégi külön lakban, ahol őt ebben a testet és lelket felfrissítő tespedésében senki és semmi nem zavarhatta meg.

Gyönyörűséges szép arája, a Pékné ilyenkor üdítő illatos fürdőzéssel és a kert másik végében lévő romantikus lugasban történő széptevéssel múlatta idejét.

Hogy honnan tudták mindezt?

A vágytól űzött elme nem ismer sem akadályt sem intimitást és így volt idejük kitapasztalni és meglesni, hogy mi s is történik a pékudvarban minden délután.

A terv készen állt, a friss alapanyagok ott pihentek forró kemencére vágyva a tepsiben, a Pékmester a kerti lakban durmolt, a Pékné illatosan pihegett a lugasban, a legények felajzva vetették bele magukat a kalandba…

 Hogy végül is ki ért be a célba és pontosan mi is történt azon a délutánon vagyis, hogy mit is csinált a Pékmester felesége 3 és 5 óra között, míg a még a kenyérsütéstől forró kemence elvégezte varázslatos átalakító munkáját az előkészített ételen, azt az olvasó fantáziájára bízzuk, egyvalami azonban biztos, a Csülök Pékné módra kedvenc étele lett a Pékmesternek, a Péknének és az egész világnak.

 Aki nem hiszi, járjon utána. A finomsághoz pedig jó étvágyat mindenkinek! :)

 Csülök Pékné módra

 Hozzávalók 4-6 személyre

 2 db sertésköröm hosszában kettéhasítva

1 közepes kis csülök

1 kg burgonya

4-6 közepes fej vöröshagyma

1 fej fokhagyma

Borókabogyó, babérlevél, szemes bors, 1-2 szegfűszeg, fokhagyma, vöröshagyma, só

Rozmaring

Méz

Barna sör, de jó a világos is :)

 

Javasolt mellé a házi kovászos uborka és a puha fehér kenyér Pékmester módra.

 

A variáció Köröm mester emlékére


Lassabb, egyszerűbb!? A félbevágott sertéskörmöket fedeles sütőedénybe teszed (pl. fém kacsatál), mellé sok fokhagymát, 1-2 babérlevelet, szemes borsot, borókabogyót, szemes köménymagot, sót teszel. Felöntöd annyi vízzel és sörrel, hogy éppen ellepje (vigyázz, hogy ha majd forr, a víz ne fusson ki!), ráteszed a fedelét és berakod a sütőbe. Kis hőmérsékleten max. 150-170 fok. Közben intézed a dolgodat, teszel-veszel, iszogatsz. Kb. 2 óra múlva óvatosan kiveszed az edényt, vigyázva, mert sok a gőz benn és éget, majd átforgatod a körmöket az egyre fogyatkozó lében. Ne önts hozzá, pont elég lesz. A lenti főttebbek kerülnek felülre, a fenti sültebbek be a forró lébe.  Tedd vissza a sütőbe, majd 1-2 óra múlva megint csere. Ezt addig folytatod órás cserével, míg a köröm elsüli a levét, ill. amíg annyira meg nem puhul ahogyan szereted. Az utolsó órára egész közepes apró krumplit teszel mellé, alá. (A teljes idő kb. 6 óra, de volt, amikor elfeledkeztem róla, és 11 óráig volt a 150 fokos elektromos sütőben. Na, akkor lett a legjobb!!!) Kovászos ubival, puha fehér kenyérrel és sörrel vagy száraz fehérborral kínálod és fogyasztod.

Jó étvágyat mindenkinek!!! :)

Szerző: Csáki Zsolt "Capo"